Flour & Co. Berkeley

Vacant for 2 years, we alerted client Emily Day to this former University Avenue, Berkeley bakery space for the second location of her popular Flour & Co cafe bakery .  The large 3500 SF foot production kitchen and retail/dining space needed a major look and feel, as well as spatial flow, overhaul, and  since we live and work nearby, we were happy to take on the challenge.

First we re-proportioned the space by enclosing an awkward exterior corner entry, and enlarging the depth of the open kitchen. To create  intimacy, we installed a modern wood trellis below the existing ceiling, created a custom steel shelving entry partition, and designed built-in wall sconces, for warm lighting, at the ends of each communal table. We had chosen distinct design-branding elements for her Hyde Street SF location, and carried them over here: mustard-gold , hand-stenciled walls, clear maple millwork and communal tables, a robins-egg blue Heath tile backsplash, and marble counters and concrete-look tile at the order counter.  From stenciling to sanding and refinishing, Emily and her husband Ryan were masters of sweat equity (and if you wonder what’s involved  in opening your own project you can read her blog, here   here, and  here .)  Now complete, the fresh, warm design (with a freshly-baked  Flour & Co.  treat) makes for a  much needed   neighborhood  respite.

Project Description

Vacant for 2 years, we alerted client Emily Day to this former University Avenue, Berkeley bakery space for the second location of her popular Flour & Co cafe bakery .  The large 3500 SF foot production kitchen and retail/dining space needed a major look and feel, as well as spatial flow, overhaul, and  since we live and work nearby, we were happy to take on the challenge.

First we re-proportioned the space by enclosing an awkward exterior corner entry, and enlarging the depth of the open kitchen. To create  intimacy, we installed a modern wood trellis below the existing ceiling, created a custom steel shelving entry partition, and designed built-in wall sconces, for warm lighting, at the ends of each communal table. We had chosen distinct design-branding elements for her Hyde Street SF location, and carried them over here: mustard-gold , hand-stenciled walls, clear maple millwork and communal tables, a robins-egg blue Heath tile backsplash, and marble counters and concrete-look tile at the order counter.  From stenciling to sanding and refinishing, Emily and her husband Ryan were masters of sweat equity (and if you wonder what’s involved  in opening your own project you can read her blog, here   here, and  here .)  Now complete, the fresh, warm design (with a freshly-baked  Flour & Co.  treat) makes for a  much needed   neighborhood  respite.

Project Details

PRESS
Berkeleyside
The Berkeley bakery is the second location for Flour & Co., and it was designed (beautifully, we might add) by local architects Abueg Morris.
The Bakery Life
Thank you to Abueg Morris Architects (again) for doing their magic! Gosh, we love working with them!!! Take a peek at their gorge sketches!
LOCATION