Pinehaven Addition

Designed to nestle in between a steep hillside and a natural creek, KDA provided a new wing to this 1947 cottage in Oakland’s Montclair District. The project objectives included creating a more open, family-friendly plan, views of the creek and seamless integration of the new architecture with the old.

The new 950 square foot wing steps up the hillside in a series of terraces toward the rear of the property. At the front and over-looking the creek we placed the kitchen with adjoining dining room. Stepping up from the main level, we added a new family room with a mezzanine guest suite above. The project also included enhanced connection between interior spaces with outdoor areas and exterior improvements such as new decks, entry sequence and porch.

Project Description

Designed to nestle in between a steep hillside and a natural creek, KDA provided a new wing to this 1947 cottage in Oakland’s Montclair District. The project objectives included creating a more open, family-friendly plan, views of the creek and seamless integration of the new architecture with the old.

The new 950 square foot wing steps up the hillside in a series of terraces toward the rear of the property. At the front and over-looking the creek we placed the kitchen with adjoining dining room. Stepping up from the main level, we added a new family room with a mezzanine guest suite above. The project also included enhanced connection between interior spaces with outdoor areas and exterior improvements such as new decks, entry sequence and porch.

Project Details

LOCATION
ADDRESS: Oakland, CA